Schilderijen

Deze schilderijen zijn bijzonder voor mij. Het lijfjasje zal ik beschrijven als een van mijn lievelingsschilderijen.

Lijfjasje

Dit schilderij (olie/acryl 100×70 cm) staat symbool voor een groot gedeelte van mijn oeuvre. Het lijfjasje staat voor een muziekboek en hiermee wordt het landschap “gecomponeerd”.

Meerdere hemellichamen vinden hun weg van onder de grond naar de lucht; verbinding van het materiële en immateriële. Een kwetsbare boom, fijn vertakt, probeert te overleven en het lijkt of deze naar het water loopt. Zijn het luchtspiegelingen of verschillende lagen? Is het kasteel echt of onderdeel van een droom?

Lang leve Rembrandt

Ik had een schilderij ingezonden voor de tentoonstelling Lang leve Rembrandt (2019 Rijksmuseum Rembrandt 400). Dit paneel (120x60cm acryl) heb ik aan beide zijden beschilderd. De zijkanten zijn met goudverf versierd als symbool van de welvaart uit betreffende periode. De ene kant heet “De Kraag” en is weerspiegeld geschilderd. De andere zijde staat een zelfportret van Rembrandt centraal met daarin ook de keerzijde van deze periode (armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel). Uitgebeeld door het boegbeeld van het VOC schip de Batavia, de helm, de dreigende lucht en schimmen aan de horizon.